top of page

Laddomat, dispozitiv de ridicare a temperaturii pe circuitul de retur


Dispozitivul este proiectat pentru a îndeplini mai multe funcții în timpul funcționării unei instalații de încălzire unde acesta este montat.


- permite cazanului să atingă o temperatură de lucru înaltă la scurt timp de la aprindere.

- încălzirea rapidă a apei reci din cazan astfel încât acesta să nu ruginească prin condensare.

- încălzirea apei la o temperatură ridicată și constantă, astfel încât să se asigure o stratificare optimă a temperaturilor în acumulator (puffer).

- transferă căldura reziduală de la cazan către acumulator, după stingerea focului.

- în cazul în care pompa se oprește din lipsa tensiunii de alimentare (pană de current) dispozitivul transferă căldura în exces din cazan către acumulator prin auto-termo-circulație.

Laddomat funcționează complet automat. Pompa pornește și se oprește automat în funcție de setările inițiale.


Pornire instalație




Funcționare în regim de amestec



Realizarea necesarului de temperatură



Funcționarea în regim gravitațional



Racordarea dispozitivului pe returul cazanului


Diametrele mari ale țevilor și traseele scurte garantează fiabilitate în funcționare. Astfel se permite și realizarea auto-termo-circulației în cazul unei avarii a energiei electrice.

Lungimea traseelor recomandate ale țevilor dintre cazan și acumulator este indicat să fie de maxim 2 m. Lungimea totală de la cazan la acumulator tur/retur va fi: 2m + 2m + 6 coturi, (1 cot este echivalent cu 1m de lungime de țeavă).

În cazul în care se cunoaște situația inițială ca fiind una cu probleme (întreruperi dese ale energiei electrice) se recomandă să se dimensioneze diametrele țevilor și pentru funcționarea în regim de auto-termo-circulație (gravitațional).




Laddomat trebuie sa fie racordat mereu in poziție verticală dreaptă conform indicațiilor din poze.

Amplasați Laddomat 21-60 lângă cazan și la nivelul părții inferioare a acestuia.

Traseul de țevi trebuie să fie cât mai scurt posibil și să aibă un număr cât mai redus de coturi. Asigurați-vă că ați eliminat toate acumulările de aer.

Diametrul țevii din partea superioară a cazanului până la T-ul de țevi și jos la Laddomat trebuie să fie cât mai mare posibil. Acesta asigură o viteză scăzută a apei și permite eliminarea aerului din cazan.


Sitemul de încălzire cu radiatoare


Pentru a folosi la maximum rezervorul de stocare, este foarte important ca sistemul de încălzire cu radiatoare să fie echipat cu:

  • controler automat al debitului prin by-pass și a temperaturii de interior prin intermediul unui termostat de cameră.

  • robinete termostatice cu prereglare pentru controlul debitului și a presiunii diferențiale. În cazul în care se folosesc robinete termostatice pe fiecare radiator, este indicat să se monteze un regulator automat diferențial de debit.



155 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page